Savanyúságkészítők Érdekvédelmi Egyesülete

Zöldséges-babos töltött káposzta

Megosztás:
Facebook
Email

Zöldséges-babos aprókáposztával, káposzta habbal. Zöld olajjal díszítve

Hozzávalók: 10 személyre

Hagyományos töltött káposztaZöldséges-babos aprókáposztaKáposzta hab
1 kg dagadó vagy csontozott oldalas darálva
20 dkg valamilyen füstölt hús darálva
20 dkg  főtt rizs
4 db tojás
5-6 g őrölt köménymag

őrölt fekete bors
10 g füstölt fűszer paprika 
15 g édes nemes fűszer paprika 
3-4  gerezd fokhagyma
10 g friss vagy szárított majoránna
10 g petrezselyem zöld
1 kg vöröshagyma 
40  dkg  beáztatott barna vagy fekete bab , lehetőleg apróbb szemű 
10 dkg sárgarépa
10 dkg gyökér
10 dkg zellergumó
1 zellerszár
10 dkg zsír
5 dkg só
Őrölt fekete bors
2 db paradicsom
1 db tv paprika
2 dkg füstölt őrölt fűszer paprika
1 kg savanyú aprókáposzta
1 liter füstölt lé 
15 dkg füstölt kolbász
10 dkg kolozsvári húsos szalonna
10 dkg füstölt szalonna
3-4 gerezd fokhagyma
20 g őrölt köménymag
20 g majoránna
1 csomó új-zöld hagyma
40 kg savanyú káposzta

cukor
rizs ecet
tejfel
1 db vöröshagyma
1 dl tejfel
10 dkg burgonya
5 lapzselatin

A 10 adag tölteléket  hagyományosan avagy ahogy nálunk szokás  előkészítjük és megfőzzük, majd félretesszük. 

Zsíron és a szalonnákon megpirítjuk a szálára vágott  hagymát  majd megpároljuk. Hozzáadjuk a nagyon finomra vágott tv paprikát, paradicsomot, darabolt kolbászt  majd a beáztatott babot és a savanyú káposztából 20 dkg-ot. Lassan pároljuk puhára a füstölt lével. Fontos, hogy ne főzzük szét és a végén kevés lé legyen alatta. 

Egy másik edényben az apró kockára vágott zöldségeket kevés zsiradékon roppanósra pároljuk. Majd összekeverjük a káposztás-babos alappal. Fokhagymával és friss majoránnával fűszerezzük.  

A maradék káposztát kevés füstölt lében puhára főzzük, végén mehet bele a burgonya. 

Ízesítjük a felsorolt anyagokkal, sem savanyúnak  sem édesnek nem szabad lennie. Turmixszoljuk, átszűrjük  és szifonba téve ráengedünk egy vagy két patront. 

Tálaláskor a babos alapot rakjuk elsőnek a tányérra erre a formázott töltött káposztát, kolbászt majd a szifonból a káposzta habot. Mindezt zöld olaj díszíthetjük.    

Kellemes főzést és Jó étvágyat kívánunk Mindenkinek!