Zöldséges-babos aprókáposztával, káposzta habbal. Zöld olajjal díszítve
Hozzávalók: 10 személyre
Hagyományos töltött káposzta | Zöldséges-babos aprókáposzta | Káposzta hab |
1 kg dagadó vagy csontozott oldalas darálva 20 dkg valamilyen füstölt hús darálva 20 dkg főtt rizs 4 db tojás 5-6 g őrölt köménymag só őrölt fekete bors 10 g füstölt fűszer paprika 15 g édes nemes fűszer paprika 3-4 gerezd fokhagyma 10 g friss vagy szárított majoránna 10 g petrezselyem zöld | 1 kg vöröshagyma 40 dkg beáztatott barna vagy fekete bab , lehetőleg apróbb szemű 10 dkg sárgarépa 10 dkg gyökér 10 dkg zellergumó 1 zellerszár 10 dkg zsír 5 dkg só Őrölt fekete bors 2 db paradicsom 1 db tv paprika 2 dkg füstölt őrölt fűszer paprika 1 kg savanyú aprókáposzta 1 liter füstölt lé 15 dkg füstölt kolbász 10 dkg kolozsvári húsos szalonna 10 dkg füstölt szalonna 3-4 gerezd fokhagyma 20 g őrölt köménymag 20 g majoránna 1 csomó új-zöld hagyma | 40 kg savanyú káposzta só cukor rizs ecet tejfel 1 db vöröshagyma 1 dl tejfel 10 dkg burgonya 5 lapzselatin |
A 10 adag tölteléket hagyományosan avagy ahogy nálunk szokás előkészítjük és megfőzzük, majd félretesszük.
Zsíron és a szalonnákon megpirítjuk a szálára vágott hagymát majd megpároljuk. Hozzáadjuk a nagyon finomra vágott tv paprikát, paradicsomot, darabolt kolbászt majd a beáztatott babot és a savanyú káposztából 20 dkg-ot. Lassan pároljuk puhára a füstölt lével. Fontos, hogy ne főzzük szét és a végén kevés lé legyen alatta.
Egy másik edényben az apró kockára vágott zöldségeket kevés zsiradékon roppanósra pároljuk. Majd összekeverjük a káposztás-babos alappal. Fokhagymával és friss majoránnával fűszerezzük.
A maradék káposztát kevés füstölt lében puhára főzzük, végén mehet bele a burgonya.
Ízesítjük a felsorolt anyagokkal, sem savanyúnak sem édesnek nem szabad lennie. Turmixszoljuk, átszűrjük és szifonba téve ráengedünk egy vagy két patront.
Tálaláskor a babos alapot rakjuk elsőnek a tányérra erre a formázott töltött káposztát, kolbászt majd a szifonból a káposzta habot. Mindezt zöld olaj díszíthetjük.
Kellemes főzést és Jó étvágyat kívánunk Mindenkinek!