Savanyúságkészítők Érdekvédelmi Egyesülete

Savanyú káposzta krémleves

Megosztás:
Facebook
Email
Húsos és vegetáriánus betéttel
HozzávalókLevesbetét: 10 személyre  (ez a töltött káposzta tölteléke)
1 kg apró savanyú káposzta   
50 dkg vöröshagyma
1 db tv paprika
pár szem egész bors
2-3 db babérlevél
8-10 dkg füstölt szalonna 
15 dkg füstölt csont
50 dkg sárga burgonya
2 dl tejfel 
Ízlés szerint cukor
Japán rizsecet vagy fehérbor ecet
80 dkg dagadó vagy csontozott oldalas darálva
15 dkg valamilyen füstölt hús darálva
15 dkg  főtt rizs
2-3 db tojás
2-5 g őrölt köménymag

őrölt fekete bors
10 g füstölt paprika fűszer
10 g édes nemes paprika fűszer
3  gerezd fokhagyma
10 g friss vagy szárított majoránna
10 g petrezselyem zöld

A leveshez fazékban megpirítjuk a szalonnát ezután mehet rá a szálára vágott hagyma, tv paprika, babér, bors és a füstölt csont. Kicsit pirítsuk majd adjuk hozzá a káposztát.  kb 20 perces párolás után engedjük fel vízzel vagy ha van zöldség alap lével és főzzük tovább 30 percet. Ekkor mehet bele a darabolt burgonya. Erre azért van szükség, hogy a krémleves selymes, homogén legyen. 

Sóval ízesítjük. 

Amikor minden puha akkor egy erős turmixgéppel turmixoljuk a megfelelő állagúra. (ez azt jelenti, hogy ha szükséges víz vagy alaplé hozzáadásával hígítsuk krémleves állagúra). 

Most tegyük bele a tejfelt és sózzuk, cukrozzuk és ecetezzük (ízlés szerint). Arányaiban egyik ízesítő se nyomja el a másikat. 

A betéthez szánt anyagokat keverőtálban keverjük össze jó alaposan majd picit pihentessük a hűtőszekrényben. 

Egy folpackra tegyünk egy adag masszát, formázzunk roládot majd  szorosan csavarjuk fel és rögzítsük. 

80- 85 °C fokon bekapcsolt sütőben gőz mellett kb 70 perc alatt gőzöljük ki. 

Vegetáriánus levesbetét

Ez lehet falafel vagy gomba, esetleg pirított sajt, zöldségek, ecc.  

Kellemes főzést és Jó étvágyat kívánunk Mindenkinek!