Húsos és vegetáriánus betéttel
Hozzávalók | Levesbetét: 10 személyre (ez a töltött káposzta tölteléke) |
1 kg apró savanyú káposzta 50 dkg vöröshagyma 1 db tv paprika pár szem egész bors 2-3 db babérlevél 8-10 dkg füstölt szalonna 15 dkg füstölt csont 50 dkg sárga burgonya 2 dl tejfel Ízlés szerint cukor Japán rizsecet vagy fehérbor ecet só | 80 dkg dagadó vagy csontozott oldalas darálva 15 dkg valamilyen füstölt hús darálva 15 dkg főtt rizs 2-3 db tojás 2-5 g őrölt köménymag só őrölt fekete bors 10 g füstölt paprika fűszer 10 g édes nemes paprika fűszer 3 gerezd fokhagyma 10 g friss vagy szárított majoránna 10 g petrezselyem zöld |
A leveshez fazékban megpirítjuk a szalonnát ezután mehet rá a szálára vágott hagyma, tv paprika, babér, bors és a füstölt csont. Kicsit pirítsuk majd adjuk hozzá a káposztát. kb 20 perces párolás után engedjük fel vízzel vagy ha van zöldség alap lével és főzzük tovább 30 percet. Ekkor mehet bele a darabolt burgonya. Erre azért van szükség, hogy a krémleves selymes, homogén legyen.
Sóval ízesítjük.
Amikor minden puha akkor egy erős turmixgéppel turmixoljuk a megfelelő állagúra. (ez azt jelenti, hogy ha szükséges víz vagy alaplé hozzáadásával hígítsuk krémleves állagúra).
Most tegyük bele a tejfelt és sózzuk, cukrozzuk és ecetezzük (ízlés szerint). Arányaiban egyik ízesítő se nyomja el a másikat.
A betéthez szánt anyagokat keverőtálban keverjük össze jó alaposan majd picit pihentessük a hűtőszekrényben.
Egy folpackra tegyünk egy adag masszát, formázzunk roládot majd szorosan csavarjuk fel és rögzítsük.
80- 85 °C fokon bekapcsolt sütőben gőz mellett kb 70 perc alatt gőzöljük ki.
Vegetáriánus levesbetét:
Ez lehet falafel vagy gomba, esetleg pirított sajt, zöldségek, ecc.
Kellemes főzést és Jó étvágyat kívánunk Mindenkinek!